Hogyan ápoljuk az implantátumokat?

Az implantációs fogpótlás funkcióképességének, élettartamának kilátásait, a gondos előkészítésen, behelyezésen túl, döntően befolyásolja a páciens kifogástalan szájhigiéniája.

Az implantátumok beépülését követően a kritikus pont a nyálkahártya (íny) és az implantátum (nyaki részének) találkozási pontja. Itt jöhet létre kedvezőtlen esetben olyan gyulladás, ami akár az implantátum elveszítéséhez is vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az implantációs fogművet viselő pácienseket rendszeresen vissza kell rendelni kontrollvizsgálatra, professzionális szájhigiéniás kezelésre.

Amennyiben az előírt ellenőrzések alkalmával a kezelő orvos kezdődő gyulladást fedez fel, az általában könnyen orvosolható, későbbi szövődménytől nem kell tartani.

Mit tegyünk azért, hogy implantátumunk épségéért?

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere nagymértékben a pácienstől függ, a megfelelő eszközökkel végzett alapos szájápolás elengedhetetlen. A fogkefén kívül elengedhetetlen speciális eszközök használata.

Ilyen eszközök például

  • a fogköztisztító kefék,
  • különböző fogselymek.

 

Fontos, hogy a páciens a fogpótlás átadásakor megfelelően tájékoztatva legyen a helyes fogmosási technikáról és a fenti eszközök megfelelő használatáról, illetve ennek fontosságáról, mert a páciens tehet a legtöbbet a megfelelő szájhigiénia fenntartásáért, és ezáltal az implantátumok hosszú távú sikerességéért.

Hírek