Miből készül az implantátum?

A napjainkban implantációs célra alkalmazott anyagok kiterjedt anyagtani és biológiai kutatások gyakorlati eredményei. Ezeket az anyagokat közös néven bioanyagoknak nevezzük. Nem károsítják a szervezetet, biztosítják a kapcsolatot az implantátum és a környező szövetek (elsősorban csontszövet) között, formatartók, nem korrodálnak, ellenállnak a szöveti reakcióknak, továbbá kedvező szilárdságúak.

Alapvető elvárások az implantátumokkal kapcsolatban

Az implantátum anyagával szemben alapvető követelmény, hogy szövetbarát legyen, tehát a szervezet belső környezetébe beépülve ne okozzon sem helyileg, sem általánosan károsodást, a csont és az íny képes legyen hézag nélkül ránőni.

Ezeknek a tulajdonságoknak leginkább megfelelő anyag a tiszta, ötvözetlen titán.

A titán

A titánt az emberi szervezet teljes mértékben befogadja, így a kilökődéstől nem kell tartani. Már hosszú évek óta sikeresen alkalmazzák a sebészet más területein is, így pl.: csípőprotézisek anyagaként. Biológiai tulajdonságainak köszönhetően a csontsejtek hozzánőnek a titán felületéhez, az implantátum a környezetéhez csontosodik, a szervezet részévé válik.

Klinikai vizsgálatok, és évek tapasztalata bizonyítja, hogy a titán implantátumok nem idéznek elő semmilyen allergiás elváltozást, illetve daganatos megbetegedést. Helyesen kivitelezett beültetési technika mellett, szakmailag helyesen elkészített felépítménnyel (borítókorona, híd, teljes lemezes protézis) az implantátumok évtizedekig szolgálhatnak.

Milyen egyéb anyagból készülhet implantátum?

Az implantátumok anyaga a titánon kívül lehet alumínium-oxid kerámia, tantál, esetleg kobalt-króm-molibdén ötvözet is. Azonban ezen anyagok használata manapság bizonyos fizikai tulajdonságai miatt már háttérbe szorult.

Napjainkban a szövetbarát kerámiák közül a cirkónium-oxidból készült implantátumok használata került előtérbe, főleg az esztétikai zónában. A cirkónium-oxidot fémmentes fogpótlások céljára már több éve alkalmazzák, de a belőle készült implantátumot hivatalosan 2004-ben fogadták el. Kedvező mechanikai és esztétikai tulajdonságai mellett jellemző az anyagra, hogy az implantátum nyaki részénél kevésé alakul ki a szájüregben képződő lepedék. Ezáltal kisebb az implantátum körüli ínygyulladás kialakulásának veszélye is. Hátulütője, hogy korlátozott az implantátumokra elkészíthető protetikai megoldások száma.

Mi a különbség az egyes implantátumok között?

Az egyes implantációs rendszerek között elsősorban nem az implantátum anyagában, hanem azok felületkezelési eljárásában van a különbség. Ilyen eljárás lehet:

  • esztergálás,
  • savval történő maratás,
  • homokfúvás,
  • lézeres felületkezelés,
  • titán oxiddal történő érdesítés stb.

Sokszor a gyártók ezen eljárásokat kombinálják a jobb eredmények elérése érdekében. Az implantáció hosszú távú sikerességét az implantátumok anyaga, felületkezelése nagymértékben meghatározza.

Az implantátumok készítéséhez felhasznált alapanyagok megfelelnek a legszigorúbb szabványoknak és előírásoknak. A használatban lévő implantációs rendszerek rendelkeznek nemzetközi minőségbiztosítási szabványokkal is.

Hírek