Altatásos fogászat

Az altatásos fogászat lényege, hogy a páciens átalussza a beavatkozás idejét, így mentesül a lehetséges kellemetlen élményektől, amik az orvosi székben éberen érhetik. A beavatkozás a fájdalommentes fogászati módszerek leghatékonyabbika. Az altatásos fogászat feltétele a legbiztonságosabb eljárás, amihez a megfelelő műszerek, illetve szakképzett aneszteziológus és altatóasszisztensek szükségesek.

Kinek érdemes az altatásos fogászat mellett dönteni?

Számos oka lehet annak, ha valaki az altatásban végzett fogászatot preferálja. Bármilyen kedvesen is fogadják a beteget a rendelőben garantálva a lehető legkevesebb kellemetlenséget számára, sokan mégis képtelenek már csak a fogorvosi műszerek látványát és hangját is elviselni, vagy épp egy korábbi traumán felülemelkedni. Vannak ugyanakkor olyan páciensek is, akik nem is választhatnak a módszerek között, mint például a fogyatékkal élő, együttműködésre képtelen betegek, emellett nem ritka a kóros hányingertől vagy öklendezéstől szenvedő páciens sem. A hosszabb ideig tartó, komplikáltabb fogorvosi beavatkozás szintén gyakorta igényli az altatásos fogászat alkalmazását.

Az altatásos fogászati kezelés menete

Az altatásos fogászati kezelést minden esetben megelőzi egy alapos belgyógyászati és labor kivizsgálás, az eredményekről szóló leleteket pedig az altatóorvos ellenőrzi a beavatkozás előtt. Ez azért is fontos, mert így fény derülhet azokra a betegségekre, problémákra, melyek az altatás kizáró okai lehetnek.

Az altatásos fogászati beavatkozás orron keresztül történő intubálással valósul meg, amennyiben az orrjáratok metszetének méretei ezt lehetővé teszik. A páciens teljes körű biztonsága érdekében elkerülhetetlen a szakszerű altatás, a biztonságos ébredés garantálása.

Mit kell betartani, ha az altatásos fogászatot választja?

A altatásban végzet fogászati beavatkozás előtt legalább 6 órával tilos étkezni, mivel fennáll a félrenyelés veszélye. Szükséges továbbá a kifogástalan egészségügyi állapot, már influenza, hőemelkedés vagy kisebb megfázás esetén elkerülhetetlen a műtét elhalasztása.

Hírek