Fájdalommentes fogászat

A korszerű fogászati eljárások egyik nagy vívmánya a fájdalommentes fogászat, melynek köszönhetően ma már nem mentség az, ha valaki a fájdalmak elkerülésére hivatkozva kerüli a fogászati beavatkozást. A páciens több fájdalommentes fogászati eljárás közül is választhat, mely lehet az injekcióval történő érzéstelenítés, az úgynevezett éber szedálás, vagy akár a mélyaltatás. Az utóbbi két megoldás azoknak javasolt, akik szó szerint rettegnek a fogorvostól.

Érzéstelenítő injekció

A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás az érzéstelenítő oldat alkalmazása. Szerencsére ma már az injekció előtti érzéstelenítő gélnek és a vékony tűnek köszönhetően a szúrás okozta kellemetlenség minimalizálható, szinte nem is érzi az ember a tűszúrást. Akit nem feszélyez maga a tudat, hogy kiszolgáltatottan ott ül a fogorvosi székben, és tiszta fejjel végig kell követnie a beavatkozás menetét, annak mindenképpen ez a fogászati eljárás ajánlott.

Éber szedáció

Az éber szedáció során bódító gázkeveréket juttatnak a páciens légútjaiba, mely során ellazul és kellemes közérzete lesz. Az éberségről sem kell az illetően lemondania, mégis a beavatkozást követően álomként éli meg a történteket. Ez az eljárás a fájdalommentes fogászat igazi úttörője lehet, átmenet az érzéstelenítéssel és az altatással történő fogászati beavatkozás között.

Altatásos fogászat

A fájdalommentes fogászat legfelsőbb lépcsőfoka az altatásos fogászat, amikor az illető mélyaltatásban részesül a fogorvosi kezelésben. Hogy miért választják sokan ezt a megoldást? Korábbi trauma, kóros öklendezéssel járó betegség, egyszerre több beavatkozás igénye, vagy a fogorvosi eszközök elviselhetetlennek tartott hangja mind nyomós okai lehetnek a döntésnek.

Bárki is választja az altatásos fogászatot, tisztában kell lennie az ehhez szükséges intézkedésekkel. A beavatkozást altatóorvos – aneszteziológus szakorvos – végzi egy friss EKG és laborvizsgálat után. A műtét előtt 6 órával tilos táplálkozni, csak megfelelő egészségügyi állapot esetén hajtható végre, továbbá számolni kell a műtét után néhány órás megfigyeléssel is.

Hírek