Fogimplantátum Lexikon

Alábélelés

Az alábélelés a kivehető fogsor korrekciója. Az állcsontok szuvasodása miatt előfordulhat az, hogy eltérés keletkezik a fogsor alakja és az állcsont között. Azaz, a fogatlan állcsont – különösen gyorsan foghúzások után – sorvad, és a protézis veszít stabilitásából, mozogni kezd. Ekkor a belső felszínre az adott helyzetnek megfelelően új műanyag réteget kell felvinni. Kétféle módon végezhetik: direkt módon, a szájban, szájüregben hidegen kötő anyaggal, illetve indirekt módon a lenyomat alapján a fogtechnikai laborban. Mindkét esetben a szakorvos foglalkozik vele.

Altatás

Az altatást mindig aneszteziológus szakorvos végzi. A kézfejen lévő egyik vénába egyetlen szúrással ún. branült vezetnek, mely segítségével a megfelelő anyagok bejutnak a véráramba és a páciens perceken belül elbódul. A kezelés végén az altatásra használt anyagok hatását felfüggesztő szert adnak, így a beavatkozás végén a páciens biztonságosan ébreszthető. A kezelés maximálisan 1,5 órás lehet, a fokozottan szorongó, vagy a fájdalomtól nagyon félő betegek ellátására kiválóan alkalmas. Az altatásban kezelt páciensek nem bocsáthatók el kísérő nélkül, illetve nem vezethetnek autót.

Alveolus correctio

A fogeltávolítást követően, a gyógyulás során a fogmederben csontperemek, csonttövisek maradnak vissza, melyek a felettük lévő nyálkahártyát átszúrva fájdalmat okozhatnak. Továbbá lehetetlenné tehetik a protézis viselését, valamint nehezíthetik az implantációs beavatkozást. Ilyen esetben a csonttaréjokat feltárást követően a megfelelő fúró segítségével elsimítjuk, majd a nyálkahártyát zárjuk.

Autoimmun betegség

Autoimmunitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit „idegen testnek” érzékeli, és elpusztításukra törekszik. Az elpusztítandó alkotóelemek általában fehérjék vagy poliszacharidok, melyek a sejtek felszínén vagy annak belsejében találhatók. Az immunreakció során gyulladás alakul ki az érintett szövetben, és idővel a fehérjét előállító sejtek, illetve a sejtek által alkotott szövet is károsodhat, végső esetben el is pusztulhat. Az autoimmun betegség gyűjtőfogalom, amelybe különböző betegségek tartoznak, a fenti reakció azonban mindegyikre jellemző.

Bioanyag

Bioanyagnak nevezzük az orvosi célból , a biológiai rendszerekkel történő kölcsönhatás érdekében alkalmazott élettelen anyagot.

Bölcsességfog

A bölcsességfogak 16-30 éves kor között törnek elő, de sokszor előfordul, hogy valamilyen akadály miatt nem tudnak kibújni és az állcsontban rekednek. A nem megfelelő irányban fejlődő, előtörő bölcsességfogak panaszt okozhatnak. Az előtörésben megakadt bölcsességfog gyakran félig előbújva található az utolsó őrlőfog mögött. Mivel nehezen tartható tisztán, gyulladás alakulhat ki a bölcsességfog körül, amely különböző panaszokat okoz: időnként jelentkező vagy állandó tompa fájdalom a bölcsességfog körül, ínygyulladás, arcduzzanat, fülbe sugárzó fájdalom. Ezen bölcsességfogak eltávolítása a visszatérő panaszok miatt indokolt.

Cone Beam CT (CBCT)

Az 1990-es évek elején kifejlesztett háromdimenziós számítógépes rétegvizsgálat. A CBCT vizsgálat kizárólag az állcsontok, vagy az állcsont adott szegmensére korlátozódik, sugárterhelése a normál CT-nél jóval alacsonyabb. A módszer sokoldalú képmegjelenítést tesz lehetővé három dimenzióban, ezáltal komoly segítséget nyújt az implantológiai diagnosztikában, tervezésben. Segítségével pontosabban meghatározhatók az anatómiai képletek elhelyezkedése, így a minimálisra csökkenthető ezek sérülése az implantológiai beavatkozások során.

Csontintegráció

Az implantológia atyja, Branemark eredeti leírása szerint a csontintegráció az implantátum és a csontszövet között létrejövő kötőszövet nélküli, direkt kapcsolat. A csontsejtek és az implantátum felszínén lévő titánmolekulák között lévő kapcsolat lehetővé teszi a rágás közben ható erők átvitelét az implantátum segítségével a csontra. A csontintegrációnak jelentős rögzítő szerepe van. Klinikai vizsgálatok szerint kialakulását befolyásolja az implantátum anyaga, formája, felületi struktúrája, a sebészi technika, az implantátumot körülvevő csont állapota és a gyógyulási idő alatti terhelési viszonyok.

Csontpótlás

A csontpótló eljárások során a különböző okok miatt kialakult csonthiányt pótoljuk humán eredetű (saját), állati eredetű vagy szintetikus anyagokkal. A csontpótlásra szükség lehet fogászati implantációnál, amennyiben a meglévő csontállomány mennyisége vagy minősége nem biztosítja az implantátum megfelelő stabilitását, fogágybetegség esetén, amikor a fogak elvesztették biztonságos rögzítésüket, foggyökér vagy ciszta eltávolítása után.

A szintetikus csontpótló anyagok valójában nem pótolják a csontszövetet, hanem serkentik annak képződését azáltal, hogy egy vázat képeznek a későbbiekben kialakuló saját csont számára. A csontpótlók fokozatosan eltűnnek az újonnan képződő csontból, az új szövetek pedig szerkezetüket és funkciójukat tekintve is megegyeznek majd az eredeti csonttal. A csontpótlás hatékonyságát javíthatjuk azzal, hogy a szintetikus anyagokat saját (műtéti területről vett) csontszövettel vegyítjük. A csontállomány pótlásának egy másik módja, amikor saját „csontdarabot”, ún. csontblokkot helyezünk a hiányos területre. A csontblokk vételi helye lehet szájon belül, illetve a test más területén (csípőlapát, koponyatető, sípcsont).

Kisebb csonthiány pótlását végezhetjük az implantátum beültetésével egy időben, nagyobb defektusok esetén azonban a csontpótlást követően minimum 6 hónapos gyógyulás után végezhető csak el a fogászati implantáció.

Dormicum

A Dormicum tabletta hatóanyaga, a midazolám, a benzodiazepin csoportba tartozó erős, gyorsan ható altató. Az altató hatáson kívül rendelkezik még nyugtató, feszültségoldó, epilepszia ellenes és izomlazító hatással is. Kizárólag orvosi rendelvényre alkalmazható álmatlanságban, különösen elalvási zavarokban lefekvés előtt, vagy éjszakai felébredés esetén. Használják még sebészeti vagy diagnosztikai beavatkozások előkészítésére is feszültségoldóként, nyugtatóként.

Extrakció

A foghúzás (extractio) az a művelet, mely során a fogat eltávolítják a szájüregből. A fogak eltávolítására a leggyakoribb ok az előrehaladott fogszuvasodás. Ezenkívül még sok más ok miatt folyamodnak foghúzáshoz: előrehaladott fogágybetegség, impaktált fog (az állcsontokból előtörni nem tudó fog), fogszabályozás stb.

Nem tartozik a sebészeti beavatkozások közé és általában helyi érzéstelenítésben végzik. Ugyanakkor létezik a sebészeti fogeltávolítás is, melyhez akkor folyamodnak, ha egyszerű foghúzással nem sikerült eltávolítani a fogat.

Gyógyulási csavar

Az implantátum belső menetébe a gyógyulás idejére (kb. 3 hónap) helyezett csavar, mely vagy látható vagy láthatatlan (nyálkahártya alatt van) a szájüregben.

Harapási rendellenesség

Harapási rendellenességet okozhat az egyes fogak szabálytalan helyzete, vagy a két fogív nem megfelelő illeszkedése. Az egyik leggyakoribb szabálytalansági fajta a torlódás, aminek fő okai a kelleténél több fog, vagy épp foghiány, esetleg szabálytalan alakú fogak, de akár az állkapocs fejlődési elmaradása is lehet. A fogak, vagy fogívek deformitását a fenti okokon túl külső hatások is előidézhetik, mint például egy állkapcsokat érintő baleset, rossz habituális szokások.

Helyi érzéstelenítés

A lokális anesztézia az érzékelést a test egy meghatározott részén blokkolja, pl. a fogak körül vagy a bőrfelület egy részén. Az érzéstelenítést leggyakrabban a fájdalomérzet megszüntetése céljából alkalmazzák, különböző vizsgálatok vagy gyógyászati beavatkozások (főként műtétek) elvégzése kapcsán. Ebbe a csoportba olyan módszerek tartoznak, amelyek valamilyen szinten meggátolják az ingerület eljutását a központi idegrendszerbe, így az agykéregben történő tudatosulásuk gátolt. Az alkalmazott anyagokat helyi érzéstelenítőknek nevezzük. Leggyakrabban használatosak a lidokain, trimekain, bupivakain, mepivakain, ropivakain, ritkábban a prokain, prilokain, artikain. Ma már nem használatosak a tetrakain, cinchokain, illetve a kokain (amelyet elsőként alkalmaztak ebben a szerepkörben). A helyi érzéstelenítők beadási módszerétől függően beszélünk helyi érzéstelenítésről (infiltrációs, lokális anesztézia) vagy vezetéséses érzéstelenítésről.

Implantátum felszabadítás

A kétfázisú implantáció során az implantátum a nyálkahártya alatt gyógyul kb. 3 hónapon keresztül. A gyógyulási idő leteltével az implantátum feletti nyálkahártyán metszést ejtünk és az implantátum belső menetében lévő (addig a szájüregben láthatatlan) gyógyulási csavart ínyformázó csavarra cseréljük, mely a szájüregben már látható lesz. Egy héttel a beavatkozást követően az ínyformázó csavar körül a nyálkahártya meggyógyul, megkezdődhet a fogpótlás készítése. Az egyfázisú implantációnál nincs szükség erre a beavatkozásra, mivel ott a műtét végeztével már ínyformázó csavar kerül a implantátumba, az ínyt az implantátumban lévő csavar köré, nem pedig rá zárjuk.

Ínyformázó csavar

Az implantátum belső menetébe ideiglenesen helyezett csavar, mely segítségével az implantátum körüli nyálkahártya formázásával megfelelő esztétikai eredmény érhető el.

Intraorális röntgenfelvétel

Könnyen elérhető és kivitelezhető részletgazdag radiográfiai módszert jelent, melynek során a röntgen film a szájüregben helyezkedik el a leképezendő terület mögött. Általában egy fog vagy foghiány vizsgálatához alkalmazzuk. Segítségével jól felismerhetők a kóros elváltozások, illetve az anatómiai képletek viszonya a fogakhoz, foghiányhoz. A legmegfelelőbb képet az ún. párhuzamos technika adja. A filmet párhuzamosan helyezzük el a fog tengelyével, ezáltal a minimálisra csökkentjük a torzulásokat, pontosabb képet kapunk.

Kontrollvizsgálat

Fogászati vagy szájsebészeti állapot változásának nyomon követése, ellenőrzése. Általában az implantátum beültetés után közvetlenül sűrűbben kell kontroll vizsgálatra járni, majd később ezek az alkalmak ritkulnak.

Membrán

Kétféle membránt különböztetünk meg:

Felszívódó

A beültetett csontot – amennyiben azt nem az arcüregbe helyezik – a jó gyógyulás, csontosodás érdekében felszívódó membránnal fedik, a membránt titán szegecsekkel és öltésekkel rögzítik. E nélkül előfordulhat, hogy nem épül át az összes beépített csont az implantátumot elviselni képes, teherbíró csonttá. Mivel a membrán felszívódó, ennek eltávolítására második műtét nem szükséges, és gyulladásos elváltozások is ritkábban jönnek létre.

Nem felszívódó

Szájsebészeti csontpótlásoknál ritkábban használják a nem felszívódó membránokat, a gyakrabban előforduló gyulladások és az eltávolításhoz szükséges második műtét miatt.

Nyálkahártya

A nyálkahártya az üreges szerveket bélelő védőréteg. Felépítése hasonlít a bőr felépítéséhez, azzal a különbséggel, hogy vékonyabb, és felszínét nem fedi szaru. Ebből adódóan a mélyebb rétegekben található vérerek jobban áttűnnek, ezért a nyálkahártya rózsaszín-, élénkpiros színű.

Panorámafelvétel (OP)

Az utóbbi évtized kutatási eredményeként kidolgozták az ún. panorámafelvételi technikát, amelynek segítségével kis sugárdózis mellett egy felvételen mintegy „kiterítve” láthatjuk a fogakkal együtt a felső és az alsó állcsontot, illetve a környező csontokat. Segítségével jól meghatározhatók az anatómiai képletek, a kóros csontelváltozások és a csontmagasság becslésére is kiválóan alkalmas. Hátrányaként meg kell említeni, hogy a felvétel egyes részein, változó mértékben a kép torzul. Ez a frontfogak tájékán a legkifejezettebb, így ebben a régióban a megfelelő tervezés érdekében kiegészítő röntgen vizsgálatokra van szükség.

Periimplantitis

Periimplantitisnek a több éve viselt implantátum körül kialakult csontvesztéssel járó gyulladást nevezzük. Az implantátum-nyálkahártya záródás megbomlik, az implantátum nyaka körül lévő csont leépül és helyére nyálkahártya nő. Az elszaporodó baktériumok további csontleépülést okoznak, így a kezeletlen eset az implantátum elvesztéséhez vezethet.

Protetikai fej

Az implantátum belső menetébe csavarral rögzített, kúp alakú rész, mely a fogpótlás hordozására alkalmas. A protetikai fej a gyógyulás befejeződésével a fogpótlás átadásakor kerül véglegesen a szájüregbe.

Rezekció (Resectio)

A gyökércsúcs csonkolás vagy rezekció egy szájsebészeti beavatkozás, mely során a gyökércsúcsnál található gyulladásos szövetet a gyökércsúccsal együtt eltávolítják. Szükséges ez a beavatkozás abban az esetben, ha konzervatív gyökérkezeléssel nem lehet kezelni a fogat, valamint, ha olyan nagy a gyökércsúcs körüli gyulladás (ciszta), hogy az már nem képes felszívódni. A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végzik. Egy kis ablakot képeznek az állcsonton, amelyen keresztül a gyulladt szöveteket eltávolítják, a fogat pedig egy jól záró gyökértöméssel látják el. Elsősorban frontfogakon és kisőrlőkön végzik. A nagyőrlőknél a nehezebb rálátás, valamint a felső állcsont esetében az arcüreg közelsége, az alsó állcsont vastagsága miatt nehéz a kivitelezése, és ezért nem szokták elvégezni ezeken a fogakon

Sebészi sablon

A sebészi sablon használata könnyíti és biztonságossá teszi az implantátumok behelyezését. A páciens állcsontjáról vett minta segítségével egy műanyagból préselt sablon készül, mely a behelyezendő implantátumnak megfelelően a fúrók számára vezetőhüvelyt tartalmaz. A diagnosztikához használatos CT-sablon átalakítható sebészi sablonná.

Sinus-lift

A sinus-lift vagy más néven arcüreg emelés a csontpótló eljárások egyik formája, mely csak a felső állcsonton alkalmazható. A felső állcsont belsejében mindkét oldalon a légtartó arcüreg található, melynek kiterjedése a rágófogak területén a legnagyobb. Sok esetben az arcüreg mérete akkora, hogy nincs elegendő csontmennyiség az implantátum beültetéséhez. Ilyenkor az arcüreg nyálkahártyája alá csontpótló anyagot juttatva növelni tudjuk a csont mennyiségét. Az eredeti csont mennyiségétől függően a beavatkozás vagy megelőzi az implantációt vagy vele együtt egy ülésben elvégezhető.

A sinus-liftnek több formája ismeretes: külső, belső, ballonos. A sebészi technika megválasztása mindig az adott szituáció függvényében dől el.

Vázpróba

Azok a műveletek tartoznak ide, amelyeket a leplezés elkészítése előtt a híd fémrészével végzünk, vagy a részleges fémlemezes fogpótlások készítésekor felépítmény nélküli fémvázzal végzünk.

Hírek