Fogpótlás lehetőségei

A fogpótlásnak ma már több lehetőségét ismerjük, mégsem árt szót ejteni néhányról.

Teljes foghiány esetén kivehető teljes lemezes fogpótlást készítenek. Részleges foghiány esetén a meglevő fogak számától függően keszűlhet kivehető lemezes pótlás, illetve fix, beragasztott fogpótlás, más néven híd.

Kombinált fogpótlásról akkor beszélünk, amikor a meglévő fogakat porcelán híddal kötik össze, és a kivehető részt láthatatlan rögzítéssel kapcsolják a stabilhoz. A fogorvosi gyakorlatban szabályok írják elő, hogy melyik típusú foghiányra milyen fogpótlás (kivehető, fix) készíthető.

Fogpótlás – implantáció

 

fogpótlás lehetőségeiAz implantációval tulajdonképpen a fogak gyökereit pótoljuk így lehetőség adódik arra, hogy a foghiányt a gyökerek számának növelésével másik csoportba tegyük át. Tehát implantációval készíhtető fix fogpótlás olyan esetben is, mikor anélkül csak kivehető pótlás készítése lenne lehetséges. Például sorvégi hiánynál ami a rágófogak hiányát jelenti mindkét oldalon, csak kombinált fogpótlás készíthető. Implantátumok behelyezésével azonban fix hídpótlásokat tudunk kialakítani a rágó régióban.

Abban az esetben, egy vagy két foghiány van, a hiányt határoló fogak lecsiszolásával hídpótlás készíthető. Implantációval elkerülhető a szomszédos ép fogak csiszolása, hiszen ebben azt esetben a behelyezett implantátumra szolókorona kerül.

Fémkerámia

starumann-garanciaAz implantátumoknál fémkerámia pótlások kerülnek, mely az jeleni hogy a pótlásának van egy fém váza, melyre ráégeik a porcelánt. A fémallergiás páciensek számára, illetve az esztétikai zónában az implantátumokra is készíthető fémmentes fogpótlás is. Különösen fontosak ezek a lehetőségek.

Megfelelő odafigyeléssel az implantátumok egész életen át kitartanak, és már a fejlődést követő időszaktól, 18 éves kor után alkalmazhatók. Érdemes ilyenkor megbízható, minőségi implantátumot választani, mint pl. a Straumann.

Hírek