Van különbség az implantátumok között?

Az implantációs rendszerek között VAN minőségbeli különbség!

Az implantátum rendszerek

Napjainkban a fogászati implantáció piacán rendkívül sok implantációs rendszerrel találkozhatunk. Ennek túlnyomó többsége (köztük a patinás, prémium rendszerek) külföldi, de egyre több hazai rendszer is létezik. Minden rendszer esetén az implantátumok nagy tisztaságú titán fémből készülnek, mivel az implantátumok anyagának minőségére szigorú nemzetközi szabványok vonatkoznak. Eszerint azt gondolhatjuk, ha minden implantátum ugyanabból az anyagból készül, akkor nincs közöttük minőségi különbség, a drágább árat feleslegesen fizetjük meg.

IFrame

Miben van a különbség az implantátumok között?

Az egyes rendszerek között nem az implantátum anyagában, hanem annak felületkezelési eljárásában, a gyártás pontosságában van a különbség, ami nagymértékben befolyásolja a csontintegrációt, azáltal az implantátum stabilitását és a hosszútávú sikerességet.

Az implantációs rendszerek az implantátumon kívül önmagukban foglalják annak sebészi behelyezéséhez szükséges eszközöket, tartozékokat és a fogpótlás elkészítéséhez nélkülözhetetlen pontos illesztésű, mechanikailag stabil alkatrészeket. A rendszer elemeinek az összehangoltsága adja az implantációs rendszer értékét és természetesen a biztos siker lehetőségét. A prémium minőségű implantációs rendszer alapja a pontos, egyszerűen alkalmazható, tartós alkotórészekkel szerzett hosszú klinikai tapasztalat. A rendszer összeállítása komoly tervezői és mérnöki munka eredménye és a forgalomba hozatalukat általában kiterjedt tudományos vizsgálatok előzik meg. A nagy gyártóknál a minőség ellenőrzésre szinte több gondot fordítanak, mint a darabszámra. Vannak állandó klinikai referencia helyeik, rendszerint egyetemi intézmények, ahonnan a kapott jelzések bekerülnek a fejlesztésbe, gyártásba.

Drágább vagy olcsóbb implantátum a jobb?

A drágább ár mögött a sokéves kutatói munka, fejlesztés, tapasztalat van. Nem mindegy, hogy az implantátumot olcsóbban kapjuk meg, de rövidebb ideig tart, vagy többet fizetünk érte, de hosszabb élettartamú az elkészült fogpótlás.

Az implantációs piacot elárasztják az olyan implantációs rendszerek (olcsó külföldi, de hazai előállítású implantátumok is), amelyek a sikeres, drágább márkákat utánozzák, viszont nem jár velük megfelelő klinikai dokumentáció, nincs megbízható adat a hosszú távú sikerességükről, mivel pár éve jelentek meg és kérdés, hogy 10-15 év múlva még a piacon lesznek-e?

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a prémium minőségű implantátumok biztosítják a páciens számára a hosszútávú funkcionális és esztétikai sikereket és a megbízhatóságot. Éppen ezért megéri ezek mellett dönteni az olcsóbb, kevésbé megbízható típusúakkal szemben.

Hírek