A műfogsor és az implantátum (implantátum elhorgonyzású fogpótlás) különbségei, előnyei

A műfogsor

Manapság nem szokatlan probléma a teljes foghiány, mely esetén a fogak pótlására kivehető fogsorra, műfogsorra van szükség.  Az íny megtámasztású teljes kivehető fogpótlás azaz a műfogsor esztétikus, műfogsorelfogadható megoldás jelentenek, de stabilitásuk az anatómiai adottságok függvényében csekély lehet, ezáltal viselésük a páciensek számára kényelmetlenséget jelenthet. Ezzel szemben az implantátum elhorgonyzású kivehető, teljes fogpótlás stabilitása tökéletesebb, nincs billegés semmilyen esetben nincs szükség a fogsor ragasztására.

Az implantátumra rögzített kivehető fogsor kényelmet biztosít a viselőjének a mindennapokban. Az implantátumok a száj megfelelő ápolásával orvosi követelés vizsgálatok alapján akár 15-20 évig is a szájban maradhatnak. Megfelelő számú implantátum behelyezése esetén teljes foghiánynál is lehetséges fix, beragasztott pótlás készítése.

Az implantátum

Az implantáció vagy ismertebb nevén „fogbeültetés” („implantátum beültetés”) során, alapos előzetes fogaszati-implantaciovizsgálatokat követően metszést ejtenek az íny felszínén, feltárják a csontszövetet, előkészítik az implantátum helyét, majd beültetik a titánium ötvözetből  készülő implantátumot.

Maga az eljárás helyi érzéstelenítésben teljesen fájdalommentesen történik, manapság rutineljárásnak számít. Az implantátum becsontosodását követően (kb. 2-3 hónap) elkészítik a fogpótlást, amelyet a az implantátumra rögzítenek. Az implantátumra készülő fogpótlás úgy terhelhető, akár a valódi fogak.

A Straumann implantátumok gondos odafigyelés mellett élethosszig tartó megoldást jelenthetnek a fogak pótlására.

Ráadásul, amikor megszokja, egyáltalán nem érzi majd a különbséget az implantátum és az eredeti fogak között.

Hírek